حفاظت الکترونیک به معنی استفاده از تجهیزات و سیستم های الکترونیک در ایجاد امنیت و ایمنی بخش های مختلف مانند: ساختمان های مسکونی و ادارات دولتی و خصوصی و در سطح های وسیع تر مانند پتروشیمی ها و شرکت های نفتی و حتی ایجاد امنیت و ایمنی در سطح شهرها می باشد.
در ادامه به چند بخش از حفاظت الکترونیک می پردازیم:
سیستم های نظارت تصویری
این سیستم در بروز ترین حالت خود مجهز به دوربین های تحت شبکه و بخش های ذخیره ساز و نرم افزار مدیریت تصاویر می باشد. همانطور که گفته شده از دوربین های تحت شبکه در این سیستم استفاده می گردد که علت اصلی این موضوع کیفیت بالای تصاویر این دوربین ها و میزان هوشمندی های بالای (در سطح دوربین) این دوربین ها می باشد که در زمینه کنترل تردد بسیار پرکاربرد هستند. سیستم های نظارت تصویری امروزه در اکثر مجموعه های بزرگ صنعتی، فروشگاه ها و حتی در سطح شهرها وجود دارند و یکی از اجزاء مهم در حفاظت الکترونیک می باشد.
دوربین ها از فناوری روز دنیا و بیشتر آن ها محصول کشور کره و ژاپن بوده بطوریکه این دو کشور در صادرات این نوع محصولات به سرتاسر دنیا بسیار موفق بوده اند. انواع مختلف آنها (بی سیم و با سیم) در ابعاد و اندازه های متنوع که کاربری تخصصی آن به کاربران این اجازه را می دهد تا بهتر بتوانند در موارد دلخواه از آنها استفاده کنند.
به طور مثال با نصب دستگاه های NVR می توانید موقعیت تمام دوربین های نصب شده در مکان های مختلف همه بخش های مورد نظر را بر روی یک صفحه مانیتور همزمان مشاهده کنید. شرکت هایی که کارخانه آنها با فاصله زیادی از دفتر مرکزی قرار دارند می توانند با یک تماس تلفنی (بدون استفاده از اینترنت) هر لحظه که بخواهند تمام مراحل تولید و یا قسمت هایی که دوربین در آنجا نصب شده را دقیقاً کنترل و به کارمندان دستورات لازم را بدهند.
کارایی برخی از این دوربین ها به دلیل گردش ۳۶۰ این امکان را به شما می دهد که با تعداد دوربین کمتری مکان های ضروری را کنترل کنید. این روش علاوه بر کاهش هزینه ها، امکان کنترل و زوم یک مکان دلخواه را از طریق یک دکمه فراهم می نماید.
بعضی از انواع دوربین ها با قابلیت تحمل گرمای ۶۰ درجه بالای صفر و در سرمای ۴۰ درجه زیر صفر با بکارگیری سیستم های خنک کننده و گرم کننده داخل آنها این امکان را به شما می دهد که در هر وضعیت جوی از محیط دلخواهتان مراقبت کنید.
شما می توانید زنگ های خطر، هشدارهای خبر دهنده دود و آتش سوزی و تمام دوربین ها را به دستگاه NVR متصل نمائید تا در زمان حادثه دوربین ها به طور خودکار محل های آسیب دیده را برای شما زوم نماید.
سیستم های کنترل سطح دسترسی
این سیستم نیز یکی از زیر مجموعه های حفاظت الکترونیک می باشد که با استفاده از تجهیزات موجود به کنترل ورود و خروج پرسنل را با استفاده از کارت های پرسنلی و یا سیستم های اثر انگشت فراهم می نماید. همچنین با کمک نرم افزارهای موجود امکان تعیین سطح دسترسی در لایه های مختلف برای نیروی انسانی مهیا می گردد.
سیستم تشخیص ورود سرزده
سیستم تشخیص نفوذ (Intrusion Detection System) با استفاده از جدا کننده های واقعی (فنس، سیم خاردار و دیوارکشی) و جدا کننده های مجازی (پردازش تصویر دوربین ها) از ورود سرزده افراد جلوگیری می نماید. عموماً استفاده از فنس های مجازی از نظر هزینه و امتیاز برتری نسبی نسبت به جدا کننده های قدیمی تر دارند. البته جایگزین مناسبی برای جداکننده های قدیمی نمی باشند بلکه در واقع تکمیل کننده آنها می باشند. فنس مجازی با استفاده از پردازش تصویر دوربین ها امکان پذیر می گردد و برندهای متعددی دوربین های خود را مجهز به پردازش تصویر نموده اند. این سیستم با پردازش تصاویر از ورود افراد در محوطه از قبل تعیین شده آگاه می گردد و آن را بصورت آلارم نمایش می دهد.
- سیستم تشخیص نفوذ: در این سیستم هر چیزی که به محل نزدیک می شود را شناسایی می کند.
- سیستم تشخیص عبور از خط: در این حالت یک خط فرضی برای دوربین ها تعریف می شود که هر چیزی از این خط عبور کند را شناسایی کند.
- شمارش افراد: با داشتن این سیستم هر تعداد افرادی که در حال تردد باشند شمارش می شوند.
- نقشه حرارتی محیط: گاهی برای شناسی اجسام یا افرادی که به خود مواد منفجره وصل کرده اند نیاز به دوربین های شناسایی حرارت می باشد که با استفاده از این امکان محلی که دارای حرارت تعریف شده باشد توسط دوربین شناسایی می شود.
سیستم تشخیص و آلارم آتش
سیستم های اعلام حریق به دو دسته کلی آنالوگ و آدرس پذیر تقسیم می گردند. سیستم های آنالوگ از دانش قدیمی تر برخوردار بوده و با استفاده از تعداد زون هایی که دستگاه مرکزی پشتیبانی می نماید با سنسور های تشخیص و آلارم ها و فلاشرها ارتباط برقرار می نمایند. سیستم های آدرس پذیر با استفاده از تعداد زون محدودتر و با کمک ارتباط دوسیمه (RS485) با سنسور های بیشتری ارتباط برقرار کرده و از مزایای آن نسبت به سیستم های آنالوگ می توان به افزایش تعداد سنسور های متصل و اطلاع دقیق از فعال شدن سنسورها براساس زون و موقعیت دقیق دیتکتور و همچنین کاهش هزینه زیر ساخت مورد نیاز اشاره نمود. البته نسل جدید سیستم های اعلام حریق بصورت کاملا بی سیم (wireless) بوده که نسبت به سیستم های قدیمی تر دارای این مزیت ها می باشند:
- عدم نیاز به زیر ساخت و استفاده از ارتباط بی سیم
- ارتباط با اینترنت
- امکان اتصال با دیگر سیستم های مبتنی بر شبکه
- امکان نصب در هر مکان بدلیل عدم استفاده از کابل
سیستم های اطلاع و ارتباط و نمایشگرها
این بخش شامل دستگاه های متعددی می باشد که همگی جهت اطلاع رسانی بصورت سمعی و بصری مورد استفاده قرار می گیرند و امکان ارتباط بصورت صوتی و تصویری را فراهم می نمایند. این سیستم ها، عموماً در زمان های بحرانی مورد استفاده قرار می گیرند که امکان مدیریت و اطلاع رسانی از وقوع حادثه را تسهیل می کنند.