امروزه در جهانی زندگی می کنیم که اهمیت گاز و نفت برای هر کشوری حکم مرگ و زندگی دارد؛ بطوریکه نفت را طلای سیاه می نامند و هر کشوری که منابع نفت و گاز بیشتری داشته باشد کشور غنی محسوب می شود. در این بین کشورهایی هستند که به فکر لطمه زدن به سکوهای نفت و گاز هستند تا مانع از پیشرفت آن کشور شوند.
سکوهای نفت و گاز منشا ای برای تعداد زیادی از افراد است و همین امر باعث می شود که این سکوها مورد اهداف تروریستی قرار گرفته یا هدفی برای آسیب رسانی باشند.
خیلی از دشمنان با استخدام افراد نفوذی در این سکوها سعی بر مختل کردن سکوهای نفت و گاز دارند تا آن کشور با مشکلات کمبود نفت و گاز مواجه شود.
نفت و گازی که در بازار بورس هر کشور نقش عمده ای دارند و همین امر باعث می شود که برای پیشی گرفتن در بازار دست به هر کار ناشایستی بزنند. اما با روی کار آمدن دوربین های مداربسته برای شرکت های نفت وگاز امنیت فراهم شده است تا هم کار استخراج به درستی و به دور از هر گونه اختلالی رخ دهد و هم اینکه امنیت برای وسایل و افرادی که در این سکو ها زندگی می کنند فراهم شود.
نقش دوربین مداربسته امروز در حفظ امنیت برای سکوهای نفت و گاز خیلی بالاست تا آنجا که خیلی از شرکت های نفت و گاز حاضرند پول بیشتری بدهند اما منافع کشور به خطر نیفتد؛ زیرا نفت و گاز منافع ملی هر کشور می باشد که با لطمه خوردن از سوی دشمن می تواند مانع از پیشرفت هر کشوری شود.
در اینجا مزایای نصب دوربین مداربسته برای شرکت نفت و گاز را باهم بررسی می کنیم تا شما را از ویژگی های برجسته این فناوری آشنا کنیم.
مزایای نصب دوربین مداربسته برای شرکت نفت و گاز:
- کاهش خطرات:
یکی از عمده مشکلاتی که شرکت های نفت وگاز با آن مواجه هستند حملات دزدان دریایی به سکوهای نفت و گاز می باشد که باعث ضربه زدن به منابع نفت و گاز می شود. در این سکوها تعداد ماموران و نگهبان به وفور مشاهده می شود اما تنها وسیله ای که به خوبی می تواند کمک حال شرکت نفت و گاز باشد دوربین مداربسته می باشد زیرا با تنظیم کردن دوربین های مداربسته می تواند با مشاهده کردن هر گونه فعالیت مشکوکی چون مشاهده دزدان دریایی سریعاً به ماموران امنیتی اطلاع دهد تا خود را آماده کنند.
اما یکی دیگر از تهدیداتی که سکوهای نفت و گاز را تهدید می کند فعالیت های تروریسم ها می باشد. با وجود سکوهای نفت و گاز مسلماً افراد زیادی نیز در آن زندگی می کنند. همین امر موجب هدف قرار داده شدن این سکوها برای فعالیت های تروریسمی می باشد که به کمک دوربین مداربسته تمام فعالیت های مشکوک زیر نظر گرفته می شود تا در صورت رخ دادن کوچکترین فعالیت مشکوک به ماموران امنیتی اطلاع داده شود.
- تضمین کار کارگران:
یکی دیگر از فعالیت هایی که مدام مدیران زیر نظر دارند کار کردن کارگران با پروتکل های امنیتی می باشد. در سکوهای نفت و گاز کار کردن خیلی سخت می باشد و باید دقت شود که تمام فعالیت ها به صورت دقیق و درست انجام شود. نصب دوربین مداربسته در سکوها باعث می شود که مطمئن شوید که کار کارگران بر طبق دستورالعمل های امنیتی انجام می گیرد.
- مانع از ورود افراد غیر مجاز:
یکی دیگر از ویژگی های برجسته نصب دوربین مداربسته برای شرکت نفت و گاز این است که مانع از ورود افراد غیر مجاز به سکوهای نفت و گاز می شود؛ زیرا هر کسی اجازه ورود به این سکوها را ندارد؛ درصورتیکه جاسوسان به هر طریقی به سکوهای نفت و گاز ورود کنند تا بتوانند اهداف شوم خود را برملا کنند، نصب دوربین مداربسته در سکوی نفت و گاز باعث می شود که تمام افراد به درستی زیرنظر گرفته شود و با دادن برنامه به دوربین مداربسته با بررسی کردن صورت افراد از حضور و غیاب آنها مطلع شوید و حتی اگر شخص جدیدی وارد سکو شده باشد سریعاً از حضور این فرد مطلع شوید.
- کیفیت بهتر:
نصب دوربین مداربسته باعث می شود که شما روز به روز تمام فعالیت های سکو را زیر نظر داشته باشید و از پیشرفت کاری مطلع شوید و در صورت رخ دادن قصور و کاستی مدیران و کارگران از آن باخبر شوید.
- نظارت از راه دور:
شاید مهمترین دغدغه فکری که مدیران شرکت نفت و گاز داشته باشند این است که باید 24 ساعته پای سیستم کامپیوتر باشند تا تمام تصاویر و فیلم های ضبط شده دوربین مداربسته را زیر نظر داشته باشند. اما ویژگی بارز دوربین مداربسته IP این است که شما با نصب آن می توانید با داشتن گوشی هوشمند، تبلت، کامپیوتر، لپ تاپ و اینترنت به شبکه ای که راه اندازی کرده اید با زدن نام کاربری و رمز عبور وارد شبکه شده و تمام تصاویر و فیلم های ضبط شده را حتی داخل منزلتان به دور از سکوی نفت و گاز بررسی کنید و در صورت رخ دادن حادثه ای مطلع شوید.
سیستم اطفاء حریق اتاق سرور
استفاده از سیستم اعلان و اطفای حریق در اتاق سرور (دیتاسنترها و مراکز داده کوچک) و همچنین طراحی و اجرای اصولی و استاندارد اینگونه سیستم ها در اتاق های سرور بسیار حائز اهمیت است. اطلاعات در سازمان ها به بخش های مختلف اطلاعات مالی (حساب ها و کارکنان) امنیتی از قبیل اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده بسته به نوع سازمان تقسیم بندی می شود. از اینرو امنیت و محافظت فیزیکی و حفاظت از حریق سرورها و دستگاه های ذخیره سازی اهمیت بالایی دارد. سالانه میلیاردها ریال هزینه هنگفت برای خرید سرور و دستگاه های تجمیع اطلاعات در دیتاسنترها و مراکز داده صرف شده که حفظ اسناد و مدارک مجازی را پر اهمیت تر کرده است. از اینرو حفاظت و ایمنی در برابر حریق در مراکز داده اهمیت بسزایی دارد. در دیتاسنترها مجموعه کابل ها، لوازم الکترونیکی، تابلوهای برق و نیز سیستم های سرمایشی مختلفی به کار رفته که هر کدام مستعد حریق هستند و در زمان بروز آتش سوزی باید از آنها محافظت شوند.
در طراحی و اجرای سیستم های اعلام و اطفای حریق در اتاق سرور می بایست موارد زیر مدنظر قرار گیرد:
- ارزیابی ریسک و بررسی اهمیت استفاده از سیستم اعلام و اطفای حریق در اتاق سرور
- بررسی سیستم های اطفای حریق مناسب و قابل قبول در اتاق سرور
- استانداردهای مورد قبول جهت تجهیزات
- استانداردهای حاکم در طراحی سیستم های اعلام و اطفای حریق اتاق های سرور
- بررسی تخصصی سیستم های اطفای حریق FM-200، Novec 1230، Inert Gas، Aerosol، Hybrid، معایب و مزایا، نحوه محاسبات و طراحی
- بررسی الزامات زیست محیطی و جایگاه فعلی و احتمالی آینده سیستم های فوق الذکر در آمریکا و اروپا بر اساس دستورالعمل های جدید European F-Gas و EPA
- بررسی نرم افزارهای محاسبات هیدرولیکی
- بررسی اشتباهات رایج در طراحی و اجرا
- بررسی دلایل تخلیه ناخواسته و راهکارهای پیشگیری
- الزامات و توصیه های ایمنی
- آسیب شناسی سیستم های اعلام و اطفای حریق استفاده شده در اتاق های سرور به همراه بررسی تجربه های موفق و ناموفق
- بررسی تخصصی سیستم های اعلام حریق مناسب جهت استفاده در اتاق های سرور شامل پانل اطفای حریق، سیستم Air Sampling، نوع دتکتورهای مناسب فضای اصلی، کف و سقف کاذب، استانداردها و نحوه طراحی
- بررسی استفاده از سیستم های اطفای حریق موضعی داخل رک به جای Total Flooding و نحوه طراحی
- بررسی شرایط سازه اتاق سرور
- بررسی "پروسه ی پس از تخلیه" در سیستم های اطفای حریق فوق الذکر
- دستورالعمل تست، سرویس و نگهداری سیستم اعلام و اطفای حریق اتاق سرور
- توصیه ها و پیشنهادات به خریداران
سیستم اعلام حریق پالایشگاهی و سیستم اطفا حریق سکوهای نفتی
سیستم اعلام حریق پالایشگاه و سیستم اطفای حریق پالایشگاه و سیستم اعلام و اطفای حریق سکوهای نفتی از مهمترین سیستم های مقابله با حریق و آتش سوزی بوده و اصولاً چنین اماکنی بدون استثنا مجهز به سیستم های ایمنی ضد حریق می باشند.
سیستمهای اعلام مورد استفاده در این اماکن از نوع سیستم های پیشرفته آدرس پذیر و سیستم های اطفای به کار رفته از نوع ترکیبی آب و پودر و فوم می باشد.
به طور کلی سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر دارای تجهیزاتی به شرح زیر می باشند:
- آشکار ساز دود
- آشکار ساز حرارت
- آشکار ساز ترکیبی دود/حرارت
- آشکار ساز گاز منو اکسید کربن
- شاستی اعلام حریق
- هشدار دهنده صوتی و نوری
- کنترلر صدای هشدار دهنده صوتی
- انواع ورودی و خروجی ها
طراحی این سیستم ها، همچون سیستم های اعلام حریق کانونشنال بر اساس تاییدیه های BS 5839 و NFPA صورت می پذیرد. تفاوت های اصلی این سیستم با سیستم اعلام حریق کانونشنال از مفهوم واژه آدرس پذیر ناشی می گردد، چرا که در هر سیستمی وجود آدرس اختصاصی موجب دسترسی اختصاصی به اطلاعات آن آدرس می گردد، که این امر خود در بستر یک شبکه مفهوم پیدا می کند.
وجود آدرس اختصاصی در این سیستم موجب گردیده تا در صورت بروز خطا و یا اعلام حریق توسط هر یک از سنسورهای ورودی (دتکتورها و یا شاستی های اعلام حریق)، محل دقیق آن به سرعت قابل شناسایی باشد، که در سیستم های کانونشنال به طور کلی میسر نبود. همچنین با توجه به وجود سیگنال های دیجیتال بین دتکتورها و پانل، امکان تنظیم مد کارکرد دتکتور (در دتکتورهای حرارتی و دودی حرارتی) و امکان دسترسی به اطلاعات دقیق مورد اندازه گیری از قبیل دود و حرارت، برای کاربران میسر می باشد.
در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، شبکه ای که تجهیزات این سیستم را در بر می گیرد، لوپ نامیده می شود. حداکثر تعداد تجهیزات قابل نصب در هر لوپ در حالت کلی به شرکت سازنده تجهیزات وابسته می باشد، ولی به طور معمول تعداد این تجهیزات 128 عدد است.
نکات اجرایی و کاربردی مهم در خصوص طراحی و اجرای سیستم های اعلان و اطفای حریق در اتاق های سرور:
- یک دیتا سنتر بسیار متفاوت از یک اتاق سرور کوچک است و در هنگام تدوین دستورالعمل، این تفاوت ها می بایست در نظر گرفته شود.
- در بسیاری از موارد، شروع حریق از سقف و کف کاذب بوده است و در نظر گرفتن سیستم اعلام و اطفای حریق مناسب در سقف و کف کاذب اهمیت زیادی دارد.
- استفاده از دتکتورحرارتی کابلی (LHD) در کف کاذب به همراه دتکتور دود، جهت کشف سریع حریق سودمند است.
- استفاده از دتکتورهای Air Sampling جهت کشف سریع حریق توصیه می گردد.
- توجه به سازه و المان های مقاوم در برابر حریق در دیتا سنترها و اتاق های سرور (Passive Protection) اهمیت بسیاری دارد. عدم توجه به سازه باعث می شود که در بعضی موارد، حریق در خارج از اتاق سرور شروع شده و باعث فعال شدن زودهنگام سیستم اطفای داخل اتاق سرور شود. همچین در بعضی از موارد حریق در داخل اتاق سرور شروع شده و در صورت ناتوانی سیستم اطفای حریق گازی، به خارج از اتاق سرور گسترش می یابد.
- هرچند که در خارج از کشور، بعضی از صاحبان دیتاسنترها و اتاق های سرور به علت بک آپ گیری مداوم از دیتای خود و همچنین به علت ارزانتر بودن سخت افزارها در خارج از کشور، به داشتن یک سیستم اعلام حریق قوی بسنده می کنند، ولی در ایران با توجه به گران بودن سخت افزارهای استفاده شده در اتاق های سرور و زمانبر بودن راه اندازی مجدد، استفاده از سیستم اعلام و همچنین اطفای حریق منطقی تر است.
خصوصیات کلی یک سیستم اطفای حریق مناسب از نوع Total Flooding در اتاق سرور شامل موارد زیر است:
- قدرت اطفا کنندگی در کلاس C و A حریق
- قابلیت نفوذ پذیری بالا
- نداشتن پسماند
- عایق الکتریسیته
- نداشتن خطر جانی برای افراد
- سرعت عملکرد و برگشتن سریع سیستم به حالت نرمال
- آسیب نرساندن به تجهیزات
- تناسب مالی با ارزش دیتا و سخت افزار مورد استفاده
- امکان جایگزینی سریع پس از عملکرد
سیستم پیجینگ چیست؟
با پیشرفت صنعت و گسترش مراکز صنعتی و ادارات و کارخانجات، جهت ایجاد هماهنگی و مدیریت بهتر در این فضاها نیازهای جدیدی نمایانگر گردید، از آن جمله نیاز به پخش پیغام ها، اطلاعات و یا اعلام شرایط اضطراری در سطح عمومی و همچنین نیاز به وجود یک سیستم ارتباط داخلی در محیط های صنعتی، پایه های طراحی سیستم های پیجینگ و اینترکام را شکل داد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی این دستگاه ها دارای قابلیت های متعدد جهت سهولت در ایجاد ارتباط با بهترین کیفیت می باشند.
به کمک این سیستم امکان پخش یک پیغام از طرف اپراتور سیستم و یا هر یک از اینترکام های متصل به سیستم بر روی کلیه و یا تعداد تعریف شده ای از بلندگوها مقدور می باشد و همچنین اپراتور دستگاه در صورت لزوم، امکان برقراری ارتباط صوتی با هریک از اینترکام ها را دارند و بصورت بالعکس هریک از اینترکام ها نیز امکان ایجاد ارتباط با اپراتور و یا هر یک از اینترکام های دیگر متصل به سیستم را دارا می باشند.
در حال حاضر بسیاری از شرکت های بزرگ و مراکز پیشرو در عرصه تکنولوژی در سراسر کشور از فناوری پیجینگ های تحت شبکه استفاده می نمایند که در این سیستم ها دیگر محدودیت کابل های مسی و سیستم های آنالوگ وجود ندارد و نصب و کاربری این سیستم ها را بسیار آسانتر نموده است. همچنین با تکیه بر انتقال پیام ها از طریق کابل شبکه، کیفیت ارسال این پیغام ها بصورت چشم گیری ارتقا یافته است.
یک سیستم پیجینگ صنعتی شامل قسمت های مختلف زیر است:
- کنترل پنل سیستم پیجینگ و اینترکام
- کنسول اپراتور
- اینترکام
- بلندگو
- زنگ و چراغ چشمک زن
- تجهیزات جانبی از قبیل هود و پایه
- Junction Box
- کابل
کنترل پنل
پنل در سیستم های پیجینگ صنعتی همانند تابلو های کنترل در طراحی سیستم های برق است .
وظیفه این پنل ها ایجاد ارتباط و قطع و وصل قسمت های مختلف سیستم ارتباطی، سوئیچ ها و اینترکام ها می باشد.
آمپلی فایر ها که وظیفه تقویت سیگنال های دریافتی را بر عهده دارند در کنترل پنل ها قرار می گیرند.
توان آمپلی فایر ها بر اساس تعداد بلند گو های استفاده شده در هر زون با +۲۰% در نظر می گیرند. همچنین ممکن است از آمپلی فایر های بک آپ نیز در سیستم استفاه شود.
کنترل پنل ها با تعاریف نرم افزاری بلند گو ها را به صورت زون هایی جدا گانه دسته بندی می کنند و صدا از طریق دستگاه رومیزی اپراتور و یا هریک از اینترکام ها بر روی zone انتخاب شده یا در صورت تمایل پخش صوت به صورت All Call بر روی تمامی بلند گو ها صورت می پذیرد.
با استفاده از یک کارت اینترفیس ارتباط بین تجهیزات فایر آلارم یا F&G با سیستم اعلان عمومی برقرار شده و در صورت ارسال سیگنال مشاهده آتش یا نشت گاز به کنترل پنل هشدار های مورد نیاز پخش می شوند.
یکی از قابلیت های سیستم های پیجینگ در مکان های بسیار وسیع با مراکز ارتباطی متعدد، امکان یکپارچه کردن سیستم ارتباطی است.
با پیشرفت صنعت و گسترش مراکز صنعتی و ادارات و مراکز خرید و کارخانجات جهت ایجاد هماهنگی و مدیریت بهتر در این فضاها نیازهای جدیدی نمایانگر گردید، از آن جمله نیاز به پخش پیغام ها، اطلاعات، موزیک و یا اعلان شرایط اضطراری در سطح عمومی و همچنین نیاز به وجود یک سیستم ارتباط داخلی در محیط های صنعتی پایه های طراحی سیستم های پیجینگ را شکل داد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی این دستگاه ها دارای قابلیت های متعدد جهت سهولت در ایجاد ارتباط با بهترین کیفیت می باشند.
به کمک این سیستم امکان پخش یک پیغام از طرف اپراتور سیستم و یا هر یک از اینترکام های متصل به سیستم بر روی کلیه و یا تعداد تعریف شده ای ازبلندگوها (zone) مقدور می باشد. همچنین اپراتور دستگاه در صورت لزوم امکان برقراری ارتباط صوتی با هریک از بخش ها را دارد.
سیستم پیجینگ دارای قسمت ها و تجهیزات زیر می باشد:
- کنترل پنل سیستم پیجینگ
- کنسول اپراتور (میکروفن)
- اینترکام
- بلندگو
- تجهیزات جانبی
آمپلی فایر قدرت کار دریافت سیگنال صوتی و تقویت آن و پخش روی بلندگوهای انتخاب شده را فراهم می کند.
قدرت این آمپلی فایرها براساس مجموع بلندگوهای متصل شده به کنترل پنل +20% محاسبه می گردد.
این سیستم می تواند بلندگوها را به دسته های مختلف تعریف کرده که اصطلاحاً به آن zone گفته می شود. همچنین پخش صوت بصورت All Call بر روی تمامی بلندگو مقدور می باشد.
بلندگو:
بلندگو دستگاهی است که وظیفه تبدیل سیگنال های الکتریکی به صوت را بر عهده داشته و همچنین با توجه به وات یا قدرت آن بلندگو سیگنال الکتریکی دریافتی را تقویت کرده و صدا را بصورت قوی تر پخش می نماید.
انواع بلندگوها:
بلندگوها دارای مدل ها و قدرت های متفاوتی هستند.
- بلندگوهای سقفی: معمولاً در فضاهای داخلی استفاده شده و دارای قدرت های کم می باشند.
- بلندگوهای ستونی: این بلندگو قابلیت استفاده در فضاهای داخلی و بیرونی را دارا بوده و از رنج قدرتی بالاتری برخوردار است.
- بلندگوهای شیپوری: معمولاً از این بلندگوها در فضاهای بیرونی استفاده کرده و از رنج بالایی از تقویت صوت برخوردار هستند.
جهت انتقال صوت بوسیله بلندگوها نیز یک زوج سیم کفایت می کند.
جعبه تقسیم:
در هنگام طراحی و در نظر گرفتن کابل برای تجهیزات در محل هایی نیاز به انشعاب کابل و توزیع آن بین چند دستگاه و یا ادامه قسمتی از آن کابل می باشد، که در این موارد جعبه تقسیم یا Junction Box این نیاز را مرتفع می نماید، به صورتیکه در کیفیت سیگنال خللی وارد نشود و از لحاظ ایمنی نیز حفاظت لازم را تامین نماید.
انتخاب کابل:
انتخاب کابل باز هم با در نظر گرفتن اینکه کابل در فضاهای داخلی یا خارجی مورد استفاده قرار می گیرد و یا مواد مورد استفاده در سایت ها اعم از مواد خورنده، مواد شیمیایی موجود و غیره جنس غلاف های کابل و یا پوشش های حفاظتی تغییر می نماید.
سیستم اعلام سرقت
دزدگیر وسیله ای است که به هنگام گذر از یک حریم خصوصی با اعلام صدا این عمل غیرقانونی را اعلان می کند. دزدگیرهای موجود در بازار هر چند از لحاظ ظاهری در انواع و اشکال مختلفی ارائه شده اند، ولی همگی آنها دارای یک ساختار مشترک می باشند. اکثر دزدگیرها دارای یک خط تحریک بسته، که محل وصل حسگرهای بسته می باشد و دارای کنترل از راه دور (ریموت کنترل) جهت روشن و خاموش کردن دستگاه هستند. همچنین مدارهای دزدگیر شامل مدار فرستنده-گیرنده، مدار شارژ باتری اضطراری و مدار آژیر می باشد و در نهایت دزدگیرها ممکن است مجهز به تلفن کننده خودکار در هنگام تحریک نیز باشند.
سیستم اعلام سرقت اماکن از اجزای زیر تشکیل یافته است:
- سنسور، دتکتور، آشکار ساز
- آژیر
- تلفن کننده
- باطری های اضطراری
- سرور
- ریموت کنترل
سنسور دتکتور (Detector) و یا آشکارساز:
حسگر هایی هستند که تغییرات و یا حرکت را در محیط تشخیص می دهند. در این سنسور ها مداری بکار می رود که در صورت تحریک، یک کنتاکت را باز و یا بسته می نماید، ولی به دلیل امنیت بیشتر امروزه از کنتاکت بسته استفاده می کنند تا در اثر هر گونه تغییری در سیستم عمل کرده و سیستم را فعال کند.
سنسورها بر حسب عملکرد به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
1) سنسور مگنت: (Magnet Sensor)
در این نوع حسگر از خاصیت آهنربایی جهت درک تغییرات محیط استفاده می شود. این سنسور از دو قسمت یعنی آهنربا و پلاتین تشکیل شده است. بر روی پلاتین دو عدد ترمینال جهت اتصال سنسور مگنت به سرور (تابلو مرکزی) وجود دارد. ولتاژ تغذیه این سنسور ۱۲ ولت مستیم می باشد که از طریق اتصال به ترمینال های زون شماره یک سرور انجام می شود. برای فعال شدن این سنسور می بایست پلاتین را روی چهارچوب درب یا پنجره و آهنربا را روی قسمت متحرک نصب نمود، بطوریکه فاصله این دو قسمت بین ۲ تا ۴ میلیمتر باشد. در این حالت با باز شدن درب یا پنجره و حرکت لنگه متحرک قسمت آهنربایی از قسمت پلاتینی دور شده و در نهایت مدار بین این دو قطعه باز می گردد. این تغییر بلافاصله از طریق سیم های متصل به سرور، سرور را فعال نموده و عکس العمل لازم را انجام می دهد. در نصب سنسور های مگنت باید دقت نمود که فلش های روی پلاتین و آهنربا در یک جهت باشند و نکته دیگر اینکه سعی نمود آن ها را در قسمت پایین و یا بالای درب کار گذاشت.
2) سنسور ضربه یا شوک: (Shock Detector)
یکی دیگر از سنسور های بکار رفته در سیستم اعلام سرقت سنسور شوک یا ضربه می باشد. این قطعه از یک پلاتین و یک پیچ تنظیم کننده تشکیل شده است. زمانی که یک ضربه به شیشه ای که این سنسور روی آن نصب شده، وارد شود تیغه های پلاتین درون این سنسور از هم جدا شده و این تغییر از طریق سیم های متصل به سرور، سرور را فعال می نماید. حساسیت این سنسور توسط پیچ تنطیم روی آن قابل کنترل می باشد. ولتاژ کار این سنسور ۱۲ ولت مستقیم می باشد.
3) سنسور چشمی یا حرکتی: (Detector Motion)
این سنسور قابلیت های دو سنسور قبلی را یک جا درون خود دارد و بر اساس امواج مادون قرمز عمل می کند. در این سنسور یک المان تشخیص حرکت PIR (Passive Infrared Red) وجود دارد که طول موج، امواج مادون قرمز محیط اطراف را دریافت می کند و نسبت به آن واکنش نشان می دهد.
هر جسمی که دمایش بالاتر از صفر درجه باشد دارای امواج مادون قرمز می باشد. از این رو این سنسور امواج ساطع شده از بدن انسان را تشخیص داده و بر روی سطح کریستال پیرو الکتریک تابانده، که این امر موجب تغییرات حرارتی سطح کریستال شده، در نتیجه ولتاژ خروجی تغییر می کند. این ولتاژ پس از تقویت می تواند باعث تحریک یک رله و نهایتاً به صدا در آمدن یک آژیر شود. یک نشانگر LED روی سنسور وجود دارد که در حالت عادی خاموش می باشد و به محض اینکه حرکتی را حس کند روشن می شود. چنانچه بخواهیم این LED را غیرفعال کنیم می باید جامپر روی برد سنسور را از مدار خارج کنیم. در سنسور چشمی یک سوییچ، در واقع یک کلید فشاری بگونه ای مستقر شده است که اگر درپوش آن را برداریم این سوییچ که در حالت عادی از یک کنتاکت NC تشکیل شده نیز حرکت کرده و اتصال را قطع می کند و اتصال سرور نیز قطع شده و آژیر به صدا در می آید.
دو سر سوییچ بدنه به ترمینال های Tamper در سنسور متصل می شود. ترمینال های روی سنسور شش عدد بوده که هر یک وظیفه خاصی به عهده دارند.
سنسور هایی با زاویه دید ۳۶۰ درجه نیز وجود دارد که در محل هایی استفاده می گردد که وسایل موجود در محل مانع دید چشمی می شود. لذا این چشمی ها روی سقف نصب می گردد. در این چشمی ها از ۴ عنصر حساسPIR استفاده می کنند.
4) سنسور دود: (Smoke Detector)
در سیستم اعلام سرقت می توان از یک سنسور دود به صورت ۲۴ ساعته استفاده نمود تا هرگونه آتش سوزی و حریق را اعلام نماید. این سنسور توسط دو سیم از ولتاژ ۱۲ولت سرور تغذیه می شود.
این سنسوربه عنوان کنتاکت Normally Close در سیستم استفاده می شود. این کنتاکت در حالت معمولی به صورت بسته قرار می گیرد و در صورت تحریک به وسیله دود یا آتش کنتاکت به حالت باز در آمده و چون این ترمینال به سرور متصل است، مدار سرور نیز قطع شده و آژیر به صدا در می آید.
این سنسورها باید در سقف نصب گردد. اگر قصد داریم که از چند سنسور دود استفاده کنیم باید آنها را به صورت سری به یکدیگر متصل نماییم. در این صورت فاصله هر سنسور دود از یکدیگر باید به انداره ۷ متر باشد.
آژیر: (Alarm)
در سیستم اعلام سرقت به منزله اعلام کننده صوتی عمل می کند و خطر را اعلام می کند. در مدار آژیرها از المان های الکترونیکی استفاده می شود. آژیرها در ولتاژهای 9، 12 و 24 ولت موجود می باشند.
آژیرهای بکار رفته در سیستم اعلام سرقت علاوه بر تقسیم بندی از نظر الکترومکانیکی و یا الکترونیکی بودن به دو نوع سایرن (برای نصب در محیط داخل و کنار سرور) و بلندگو (برای نصب در محیط بیرون و در فضای آزاد) نیز تقسیم می شوند. سایرن ها توسط دو سیم که دارای قطب مثبت و منفی می باشد به سرور متصل می شوند. بلندگو ها نیز توسط دو سیم بدون توجه به قطب های آن به سرور متصل و به منظور جلوگیری از باز شدن کاور و تخریب اسپیکر توسط سارق از یک شاسی Tamper درون آن استفاده می کنند. بلندگوها در این سیستم معمولاً ۸ اهم و ۱۰ الی ۲۰ وات بوده و در ارتفاع 3/5 متری قرار می گیرند.
دستگاه تلفن کننده:
این یک وسیله مکمل برای سیستم اعلام سرقت می باشد و همزمان با ایجاد آلارم، سرور دستگاه تلفن کننده را وارد مدار نموده و با شماره تلفن های داده شده با آن تماس برقرار نموده و سرقت را بوسیله پیغام ضبط شده اعلام می دارد.
دستگاه تلفن کننده در کنار سرور قرار می گیرد و باید پس از نصب برنامه ریزی شود، یعنی یک پیغام روی آن ضبط گردد و چند شماره تلفن به حافظه آن داده شود. تغذیه سرور با برق شهری یعنی ولتاژ ۲۲۰ ولت می باشد.
شاسی LRN برای برنامه ریزی دستگاه به کار می رود.
دو عدد فیوز جهت حفاظت در برابر اتصال کوتاه در روی برد الکترونیکی قرار داده شده است. یکی از فیورها ۴ آمپری جهت حفاظت باطری و دیگری ۵ آمپری جهت حفاظت جریان عبوری ترمینال AUX تامین کننده ولتاژ سنسورها می باشد. جهت ارتباط با ریموت کنترل از یک کارت رادیویی نصب شده روی برد الکترونیکی استفاده می شود. باطری اضطراری درون سرور جاسازی شده است تا در موقع لزوم قطع برق سیستم را فعال نگه دارد.
محل نصب سرور باید در معرض دید نباشد تا سارقین بتوانند آنرا در زمان کوتاهی تخریب کنند. ترمینال های سرور به صورت دو تایی هستند. در حقیقت این ترمینال ها کلیدهایی هستند که در حالت معمولی (NC) بسته می باشد. اگر به نحوی تجهیزاتی که به این ترمینال ها بسته می شوند قطع گردد سرور نتیجه می گیرد که سرقتی در شرف انجام بوده به همین علت سریعاً اقدام می کند.
دینگ دانگ
دینگ دانگ یکی دیگر از قابلیت های سیستم می باشد که به محض ورود یک شخص، دستگاه آن را به صورت یک صدای مخصوص اعلام می دارد. برای این کار در ابتدا یک سنسور مگنت را به درب مورد نظر متصل می نماییم. سپس توسط سیم های مربوطه به زون ۱ متصل می کنیم، زیرا فقط این زون قابلیت انجام این کار را دارد.
برنامه ریزی سیستم اعلام سرقت:
یک سیستم خریداری شده در حالت پیش فرض قرار دارد، یعنی برنامه ریزی نشده است. پس برای استفاده از کلیه امکانات سیستم به نحو مطلوب باید آن را برنامه ریزی کنیم. این برنامه ریزی شامل دو مرحله یکی برنامه ریزی سرور و دیگری برنامه ریزی دستگاه تلفن کننده می باشد.